Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Schade aan je auto? Volg deze stappen.

Schade aan je auto? Volg deze stappen

Je hebt een aanrijding met je auto gehad en je hebt schade. Wat nu? Schade aan je auto kan één van de meest stressvolle situaties zijn waarin je terecht kunt komen. Of het nu gaat om een kleine kras, een deuk of zelfs een total loss, het is belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen om het probleem zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen.

Digitale tekening van autobotsing

Wat moet je doen na een aanrijding?

  • Bel 112 alleen bij letsel
    Is er sprake van blikschade zonder persoonlijk letsel? Dan is het niet nodig de politie te bellen.
  • Verzamel bewijs
    Maak foto’s van de situatie en de schade. Verplaats daarna de auto’s naar een veilige plek. Breng je eigen veiligheid en die van anderen niet in gevaar door de auto’s onnodig op de rijbaan te laten staan.
  • Zoek naar getuigen
    Kijk of er getuigen zijn en vraag hun naam en telefoonnummer. Ook andere inzittenden zijn belangrijke getuigen.
  • Vul het schadeformulier in
    Om schade te melden, kun je tegenwoordig bij veel verzekeraars gebruikmaken van een app. Daarnaast kun je gebruikmaken van het Europees schadeformulier. Vul samen met de tegenpartij de voorkant van één formulier zo volledig mogelijk in. Controleer of jullie het formulier beiden ondertekend hebben, voordat je afscheid van elkaar neemt.
  • Meld de schade bij je verzekeraar
    Heb je schade aan je auto? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Op de groene kaart vind je de contactgegevens van jouw verzekeraar. Heb je een leaseauto? Neem dan contact op met je leasemaatschappij. Vul je de achterkant van het schadeformulier ook weer zo volledig mogelijk in en stuur het formulier op naar je verzekeraar.
  • Laat eventueel de auto weg slepen
    Kun je niet verder rijden en moet jouw auto - of die van de tegenpartij - weggesleept worden? Schakel dan de alarmdienst in. Op de groene kaart vind je het telefoonnummer van de alarmcentrale.

Wat moet je doen na een eenzijdig ongeval?

Ben je bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal of boom gereden en zijn er dus geen andere weggebruikers betrokken? Dan spreek je van eenzijdig ongeval. Ook hierbij is het belangrijk om het schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Zijn er getuigen? Noteer naam en telefoonnummers.

Zowel bij een aanrijding als een eenzijdig ongeval geldt dat je zoveel mogelijk bewijs moet verzamelen:

  • Maak foto’s van de verkeerssituatie
  • Maak foto’s van de schade zelf en
  • ​Noteer de contactgegevens van mogelijke getuigen

Schade wel of niet claimen

Bij sommige kleine schades kan het voordeliger zijn om dit niet te melden bij je verzekeraar.

Je betaalt dan de kosten voor het herstel van je auto zelf en rechtstreeks aan de schadehersteller. Dit kan uiteindelijk goedkoper zijn, omdat het geen gevolgen heeft voor je premie of schadevrije jaren. Dit geldt overigens alleen als je allrisk of WA+ verzekerd bent.

BOVAG schade poster

Waarom een BOVAG-schadeherstelbedrijf?

Heb je schade aan jouw auto en wil je dit vakkundig en professioneel laten herstellen? Kies dan voor de zekerheid van een BOVAG-schadeherstelbedrijf. Daarmee ben je gegarandeerd van kwalitatief schadeherstel, waardoor je weer veilig de weg op kunt. Want: een BOVAG-aansloten bedrijf staat voor vakmanschap, hanteert strenge normen en heeft up-to-date kennis van schadeherstel. Zij beheersen de modernste schadehersteltechnieken, waarbij de werkzaamheden worden uitgevoerd aan de hand van de reparatie-adviezen van de fabrikant.

Bovendien wordt een BOVAG-schadeherstelbedrijf altijd erkend door jouw verzekeraar, krijg je veelal vervangend vervoer, nemen zij de schadeafhandeling met de verzekeraar volledig voor hun rekening en krijg je vier jaar garantie op het schadeherstel of de vervanging van je autoruit.

Kijk hier voor een bovag-bedrijf bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.