Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Nieuws
  4. >
  5. Werkbezoek Hester Veltman (VVD) aan Jan Kooij Tweewielers
Kamerlid Veltman op bezoek bij Maarten Akkers, onderwerp fatbike

Werkbezoek Hester Veltman (VVD) aan Jan Kooij Tweewielers

Op werkbezoek bij Jan Kooij Tweewielers in Nijmegen sprak VVD-Tweede Kamerlid Hester Veltman afgelopen vrijdag met Maarten Akkers, voorzitter BOVAG Fietsbedrijven. Onderwerp van gesprek: de toenemende zorgen rondom fatbikes, de kwaliteitsverschillen en de risico's van goedkope, vaak uit China geïmporteerde modellen.

Media-aandacht

Er is veel te doen om de fatbike in Nederland. De samenleving, media en een meerderheid van de Tweede Kamer vragen om maatregelen. Tijdens het werkbezoek werd de gebrekkige kwaliteit van goedkope Chinese e-bikes belicht, omdat deze met name gevaren vormen voor jongere bestuurders. Om dit verder te benadrukken, nodigde BOVAG De Telegraaf uit om verslag te doen. Dit helpt ouders bewust te maken van de risico's voor hun kinderen op deze voertuigen.

Motie en ministeriële reserves

Hester Veltman diende, samen met NSC en gesteund door de PVV, een motie in die deze week in de Tweede Kamer wordt besproken. De motie pleit voor een minimumleeftijd van 14 jaar voor het besturen van een fatbike en een helmplicht, mits er een aparte categorie voor fatbikes wordt ingevoerd. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter gereserveerd gereageerd. Hij wees op de juridische moeilijkheden bij het onderscheiden van fatbikes en gewone e-bikes, wat verder wordt onderzocht.

Veiligheid boven alles: "Goedkoop is gevaarkoop"

Tijdens het werkbezoek legde Maarten Akkers uit waarom de goedkope Chinese fatbikes zo problematisch zijn. Hij liet zien dat de remschijven en het frame nauwelijks geschikt zijn voor snelheden van 25 km/u, laat staan voor hogere snelheden van opgevoerde modellen. Daarnaast demonstreerde hij hoe eenvoudig deze fatbikes zijn op te voeren, simpelweg door een kabel los te koppelen en het schermpje te vervangen voor een modelletje dat je voor een paar tientjes op marktplaats kunt kopen. Verder bleek dat er trappers en schroefjes op zitten die eigenlijk bedoeld zijn voor kinderfietsen en dat het stuur bij intensief remmen bijna dubbelklapt. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties.

Bekijk hier de video van het bezoek, waarin Veltman zelf een fatbike test: VVD-Kamerlid test fatbike.

Campagne tegen opvoeren

De overheid is onlangs gestart met de campagne "’t Kan hard gaan", gericht op jongeren en ouders. Via radiospotjes, sociale media en posters worden zij geïnformeerd over de gevaren van het opvoeren van fatbikes en e-bikes. Overtreders riskeren boetes van €310, een strafblad en inbeslagname van hun fiets.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.