Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Persberichten
  4. >
  5. Automobilisten rijden door op versleten rubber

Automobilisten rijden door op versleten rubber

BOVAG roept vakantiegangers op banden goed te controleren

Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG blijkt dat bijna 90 procent van de Nederlandse automobilisten niet weet bij welke profieldiepte hun autobanden toe zijn aan vervanging. Te weinig bandenprofiel is bij de APK dan ook de voornaamste aanleiding voor afkeur, reparatie of vervangingsadvies. Daarnaast constateert BOVAG dat veel vakantiegangers niet de juiste bandenspanning bij volle belading van de caravan, camper of vouwwagen hanteren.De zomervakantie voor de regio Zuid begint komend weekend. Om problemen voor het vakantieverkeer te voorkomen en de risico’s op klapbanden onderweg te verkleinen, controleert BOVAG op vrijdagmiddag 6 juli langs de A2 bij Eijsden gratis de banden van auto’s en caravans.

Het onderzoek onder 1.021 automobilisten toont aan dat slechts 12,2 procent weet dat er bij de APK wettelijk een advies voor vervanging van de banden is voorgeschreven als het profiel minder dan 2,5 millimeter is. Bijna 84 procent van de respondenten denkt dat er veel langer veilig kan worden doorgereden, tot er nog maar 2 millimeter profiel over is (36,5 procent) of zelfs nog maar 1,5 millimeter (47,4 procent). Het wettelijke minimum is 1,6 millimeter, maar die grens is bij meer dan de helft van de automobilisten niet bekend; ruim een kwart denkt 1,2 millimeter en volgens meer dan 10 procent is 0,6 millimeter het minimum. Bij zulke waardes zijn de banden echter al zo goed als kaal en dus levensgevaarlijk.

Bandenprofiel en APK

Uit APK-cijfers over 2016 blijkt dat het gebrek aan bandenprofiel veruit het meest voorkomende mankement is. In 15,7 procent van de gevallen zorgt het voor APK-afkeur of voor goedkeur na reparatie. Een profieldiepte van tussen de 1,6 en 2,5 millimeter is daarnaast goed voor 33,9 procent van de adviespunten bij APK’s; de keurmeester geeft hiermee aan dat de banden op zeer korte termijn moeten worden vervangen. De voornaamste reden hiervoor is volgens BOVAG de opgerekte interval tussen de verplichte keuringen, aangezien benzineauto’s sinds enkele jaren pas na vier jaar voor het eerst naar de APK hoeven en vervolgens tweejaarlijks. Veel automobilisten rijden van APK naar APK en besteden tussentijds geen of te weinig aandacht aan regulier onderhoud of überhaupt aan de technische staat van hun voertuig.

Caravanbanden

Een veelvoorkomend probleem bij caravans en vouwwagens is dat er onduidelijkheid heerst over de juiste bandenspanning bij volle belading. Vooral als de banden al eens vervangen zijn en de originele exemplaren dus niet meer zijn gemonteerd, is lastig te achterhalen welk spanningsniveau bij de betreffende caravan of vouwwagen hoort. Daarnaast is de benodigde spanning vaak hoger dan het maximale niveau dat een gemiddelde bandenpomp bij een tankstation kan produceren. Het is dan ook van groot belang dat de vakantieganger zich vergewist van het advies van een vakman. BOVAG heeft als geheugensteuntje speciale stickers ontwikkeld waarop de juiste bandenspanning kan worden vermeld. Klapbanden zijn in veel gevallen het gevolg van verkeerde spanning en zorgen voor een groot deel van de caravanschades die elk seizoen worden genoteerd.

Noot voor de redactie:

BOVAG is op vrijdagmiddag 6 juli 2018 vanaf 12:00 uur aanwezig op verzorgingsplaats Knuvelkes langs de A2 ter hoogte van Eijsden om met een team van monteurs de auto’s en caravans van vakantiegangers te controleren. Die middag komt de vakantieuittocht voor de regio Zuid op gang en Knuvelkes is de laatste parkeerplaats voor de Belgische grens, net onder Maastricht. Indien u verslag wilt doen van deze controle en van het begin van de zomervakanties, bent u uiteraard van harte welkom. Neem voor details contact op met Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG: 06-22579229

tomhuyskens@bovag.nl

.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.