Caravan- en camperverkoop stijgt tot grote hoogte
Caravan- en camperbedrijven hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar in totaal 20.141 nieuwe en tweedehands kampeerauto’s en caravans afgeleverd. Volgens de cijfers van BOVAG en RDC is dat een toename van ruim 42 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en het hoogste gecombineerde aantal in de afgelopen vijftien jaar.
Tot en met mei verkocht de vakhandel een absoluut recordaantal van 1.655 nieuwe en 7.677 gebruikte campers, oftewel in beide gevallen ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. Van oudsher is Nederland een caravanland, maar de afzet van tweedehands kampeerauto’s ontstijgt intussen die van caravanoccasions. Daarvan werden er 6.640 afgeleverd in de eerste vijf maanden van 2021 en dat was een plus van meer dan een kwart ten opzichte van vorig jaar. Sinds 2009 zijn er niet zoveel gebruikte caravans door de vakhandel verkocht. De afzet van nieuwe caravans is ook aan comeback bezig, getuige de groei van ruim 34 procent in vergelijking met de periode januari tot en met mei 2020. Voor het laatst kochten Nederlanders in 2012 meer dan 4.000 nieuwe caravans in de eerste vijf maanden van een kalenderjaar.
Camping favoriet
Aan de vooravond van een nieuw en hoopgevend vakantieseizoen constateert BOVAG, als vertegenwoordiger van 300 caravan- en camperbedrijven, dat de camping deze zomer voor de meeste Nederlanders de favoriete bestemming gaat worden. Afgelopen jaar was als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen al duidelijk dat kamperen -en sowieso een vakantie met eigen vervoer- de ultieme oplossing bood voor vakantie in een eigen ‘bubbel’. Vooral toen het sanitair op campings gesloten was, bleken caravans en campers met eigen voorzieningen razend populair. Die ontwikkeling zet zich dit jaar door. Intussen telt Nederland meer caravans en campers dan ooit; op 1 juni stonden er 568.722 geregistreerd en dat zijn er 17.500 meer dan anderhalf jaar geleden. Bovendien is afgelopen maand de 150.000e kampeerauto in Nederland geregistreerd. Tien jaar geleden bedroeg dat aantal nog niet de helft.