Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Tanken, waar, wanneer en wat?

Tanken, waar, wanneer en wat?

Tanken, iedere automobilist krijgt ermee te maken. Want zonder brandstof kom je niet ver. Je hebt de keus uit veel verschillende soorten tankstations. Groot of klein, bemand of onbemand. Wist je dat ook een tankstation aangesloten kan zijn bij de BOVAG? Dat je zuiniger rijdt als je alleen remt als het echt moet? En dat de prijs van brandstof grotendeels uit accijns bestaat? We hebben het een en ander voor je op een rij gezet.

Man die auto tankt

Soorten brandstof

Als je een nieuwe auto of gebruikte auto koopt, heb je de keus uit verschillende soorten brandstof. Wat het beste bij jou past, hangt af van jouw wensen en het gebruik van de auto. Welke brandstof voor jouw huidige auto het meest geschikt is, staat in het instructieboekje. We hebben een overzicht voor je gemaakt van de verschillende soorten autobrandstof.

BenzineDieselLPGAlternatieve brandstoffen

Uiteraard moet de kwaliteit van beide brandstoffen voldoen aan de Europese richtlijn brandstofkwaliteit. Deze zijn vastgesteld in een aantal NEN-normen. Meer over het mengen, de brandstofkwaliteit en de percentages staat onder de knop Lees meer.

Biobrandstoffen

Tegenwoordig worden de brandstoffen benzine en diesel verplicht bijgemend met biobrandstoffen. Dit draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Lees meer

Het beste moment om te tanken

Voorkom dat je met een lege tank komt te staan door uw brandstofmeter goed in de gaten te houden. Rijdt niet te lang door als de brandstofmeter aangeeft dat het tijd is om te tanken. Hoewel je meestal nog aardig wat kilometers kunt maken, is het verstandig om de tank niet helemaal leeg te rijden. De kans bestaat dan dat er schade aan de motor ontstaat. Bij benzinemotoren bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp kapot gaat als er geen brandstof wordt toegevoerd. Geeft jouw auto zelf aan hoeveel kilometer je nog kunt rijden tot een lege tank? Houd er dan rekening mee dat dit getal niet altijd betrouwbaar is.

Brandstofteller

Tips voor bij het tanken

Hoe je moet tanken spreekt meestal voor zich. Maar er zijn toch een aantal zaken die goed zijn om te weten. We hebben ze op een rij gezet.

1.

Heb je per ongeluk verkeerde brandstof getankt? Ga dan niet gewoon de weg op, maar vraag eerst om advies bij een autobedrijf of een pechdienst.

2.

Je kunt niet alleen in het instructieboekje van jouw auto vinden welke brandstof er in de auto moet, maar ook op het klepje voor de tankdop.

3.

Bij de meeste tankstations kun je ook je bandenspanning controleren en zo nodig de banden bijvullen. De ideale spanning vind je op een bord bij het tankstation of in het instructieboekje van je auto.

4.

Gaat je op vakantie naar het buitenland? Kijk dan voor je vertrekt na onder welke naam de brandstof in het buitenland wordt aangeboden. Dat kan nog wel eens verschillen.

Zorg dat de banden van je auto op de juiste spanning zijn. Banden met een te lage spanning veroorzaken een hoger brandstofverbruik.

Kijk kritisch naar jouw rijstijl: rem alleen als het noodzakelijk is, schakel vlot door, vermijd te hoge snelheden en rij anticiperend.

Neem jouw auto onder de loep: rij niet onnodig met een skibox of imperiaal, laat ramen en daken niet onnodig openstaan, zet de airco tijdig uit, laat uw achterruitverwarming niet onnodig aan.

Laat je auto regelmatig onderhouden. Met een goed onderhouden motor rijdt je zuiniger.

Tips om brandstof te besparen

Wil je besparen op je brandstofverbruik? Dat lukt al met een paar simpele aanpassingen in je rijstijl. Kijk ook goed naar de auto. Met deze tips bespaar je al snel op je brandstof.

BOVAG-tankstations

Wat veel mensen niet weten, is dat ook tankstations aangesloten kunnen zijn bij BOVAG. Dat kunnen allerlei soorten zijn: van een witte pomp tot een tankstation van een grote oliemaatschappij. Bij ieder BOVAG-tankstation ben je zeker van kwaliteit en betrouwbaarheid. Bovendien kun je rekenen op goede en klantvriendelijke service.

Shell tankstation

De prijs die we aan de pomp betalen voor brandstoffen bestaat in Nederland grotendeels uit accijns en andere heffingen van de overheid. Daarnaast betaal je uiteraard voor de benzine zelf (productie en distributie) en een kleine marge voor de pomphouder.

De prijs die we aan de pomp betalen voor brandstoffen bestaat in Nederland grotendeels uit accijns en andere heffingen van de overheid. Daarnaast betaal je uiteraard voor de benzine zelf (productie en distributie) en een kleine marge voor de pomphouder.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.