Nederlandse musea die zich inzetten voor het behoud en ontsluiten van mobiel erfgoed én die het bezoeken waard zijn, kunnen in aanmerking komen voor een BOVAG-erkenning. Deze gerenommeerde musea zijn te herkennen aan het bijbehorende emaille bord aan de muur. Hieronder de lijst van BOVAG-erkende musea. BOVAG is dit initiatief gestart in 2023 en deze lijst zal de komende jaren zeker groeien, want Nederland is in het rijke bezit van heel veel interessante en kwalitatief hoogwaardige musea met focus op mobiliteit.
Veel van die musea geven goed inzicht in de enorme vooruitgang die in relatief korte tijd is geboekt als het gaat om individuele mobiliteit. Ze staan vol met slimme vondsten en baanbrekende innovaties. Ontwikkelingen die ook een grote invloed hadden op mens en maatschappij. Deze musea hebben veelal ook oog voor die context en impact.
Maar wie alleen maar wil genieten, is vanzelfsprekend ook aan het goede adres. Dwaal van unieke exemplaren, soms van beroemde persoonlijkheden, via vervaarlijke racemonsters, en elegante automobielen uit de begintijd naar nostalgische youngtimers uit de eigen jeugd. Of het nou een tweewieler, driewieler of vierwieler is. Op benzine, diesel, gas, hout, stroom of spierkracht.
Het DAF Museum in Eindhoven is gewijd aan de ruim negentigjare geschiedenis van het oer-Nederlandse merk DAF. Van bescheiden werkplaats in 1928 tot innovatieve truckfabrikant in de 21e eeuw. Het museum is gebouwd rond de werkplaats van oprichter Hub van Doorne en bevat vanzelfsprekend alle mijlpalen uit de geschiedenis van het merk. Van Daffodil tot rally-monster en van truck tot CVT. Regelmatig organiseert het museum thema-tentoonstellingen, die steeds weer veel extra publiek weten te trekken.
Het DAF Museum was het eerste door BOVAG-erkende museum. Het bijhorende schildje werd in 2023 uitgereikt ter opluistering van het dertigjarig jubileum van het museum.
Het Haagse Louwman Museum is sinds 2010 gevestigd in een niet te missen gebouw dat in de verte doet denken aan een kloostercomplex. Begonnen in 1934 als de privé-collectie van de familie Louwman is het museum uitgegroeid tot een van de meest brede autocollecties ter wereld. En in elk geval een van de meest unieke. Met Spijkers, klassieker racers, ruim honderd jaar oude elektrische auto's, de Aston Martin van James Bond en de Cadillac van Elvis. In de woorden van het museum zelf: "Het Louwman Museum heeft als doel om een zo helder en boeiend mogelijk beeld te geven van wat de automobielindustrie sinds 1887 heeft voortgebracht."
Het museum organiseert met grote regelmaat speciale exposities.
In het charmante plaatsje Buren bevindt zich een uniek automuseum: Visscher Classique. Drijvende kracht achter het relatief jonge museum is oud-dealer Henk Visscher. Zijn in de afgelopen decennia bijeengebrachte collectie vormt dan ook de basis voor het museum. Met veel nadruk op Franse automobielen, die samen 80 jaar automobielgeschiedenis beslaan. De verzameling oldtimers en youngtimers bestaat inmiddels uit modellen van: Alpine, Citroën, Maserati, Matra, Matra Simca, Panhard, Opel, Peugeot, Renault Sport en Simca. Daar zitten pareltjes tussen waar nog maar een enkel exemplaar van bestaat. Naast personenauto’s omvat de collectie ook race-auto’s, vrachtwagens, autofolders en miniaturen. Uniek aan het musem is dat een aanzienlijk deel van de collectie te huur is. Dus naast vergapen, behoort ook zelf rijden gewoon tot de mogelijkheden!
Oprichter Henk is meestal zelf aanwezig in het museum, en wie hem treft, beleeft een extra bijzonder bezoek: de man is één brok enthousiame en een vat vol verhalen. Loop vooral even met hem langs de fraaie tijdlijn, waar wereldgschiedenis en autogeschiedenis mooi met elkaar verweven zijn.
In 2023 ontving het museum de award “Museum Collection of the Year”, onderdeel van de Historic Motoring Awards van het blad Octane.
Werkpaarden zijn het. Beulen uit onderzeeërs, schepen, industrie en gemalen. De fabrikanten hebben illustere namen als Werkspoor, Stork, Ruston & Hornsby en Caterpillar. Maar ook namen bekend uit de automotive: Deutz, M.A.N. De unieke collectie van Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP) omvat klassieke statische verbrandingsmotoren van 1917 tot medio vorige eeuw. Een heel groot deel van de collectie is dankzij het liefdevolle werk van de tientallen vrijwilligers volledig operationeel en wordt dan ook regelmatig gestart. De missie van het het museum is niet voor niets het behoud van dit zeer bijzondere technisch historisch erfgoed in Nederland.
Het museum is op afspraak te bezoeken. Ook wordt er jaarlijks op de eerste zaterdag van de kerstvakantie een open dag georganiseerd. Verder wordt SHVP ingezet als locatie (technische) bedrijfstrainingen (max 12 personen) en andere bijeenkomsten tot 50 personen in de expositieruimte.
Ga hier naar de site van SHVPHet Van Mossel Museum in Waalwijk is gevestigd in het hoofdkwartier van de Van Mossel Automotive Groep en de collectie omvat 72 voertuigen. Volgens oprichter Eric Berkhof zijn het stuk voor stuk ‘auto’s met een verhaal’. Dus zeker niet alleen exoten, maar herkenbare auto’s en bijvoorbeeld auto’s van befaamde ondernemers. Allemaal in topconditie. Van Mossel streeft ernaar om minimaal twee modellen in het museum te hebben per merk dat de groep vertegenwoordigd, en dat zijn er inmiddels vele tientallen. Let vooral ook op de fraaie tijdlijn op de achterwand, met een heel mooi begin.
Het museum is op afspraak te bezoeken op vrijdagen tussen 12.00 en 16.00 uur en op zaterdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Het museum geeft bezoekers graag persoonlijke aandacht en daarom werkt het met groepen van maximaal 15 personen per tijdsblok van twee uur.
Ga hier naar de site van het Van Mossel MuseumKijken, kopen of ruilen. Het kan allemaal met de auto’s, de miniaturen, de kunst en de opgezette beesten die tentoongesteld staan in een voormalige showroom in Emmen onder de intrigerende naam Myskery. De collectie bevat een gemêleerde verzameling klassiekers en youngtimers. Van Rover 14 Saloon uit 1939 tot Nash 8-90 Limousine uit 1920. Bij de youngtimers vind je auto’s als de Ford Zephyr 6 sedan, maar ook een MX5 uit ’91 en een Ford Ka uit 2000. De meeste auto’s zijn niet alleen te bekijken, maar ook te koop. Of te ruilen. Bijvoorbeeld tegen kunst. Of andersom. En bij de meeste auto’s heeft de oprichter Gerrit Misker een schitterend verhaal! De bonte verzameling in Emmen is dus een initiatief van Gerrit Misker, gewezen Ford-dealer. Hij droeg enkele jaren geleden het stokje over aan zoon Bram, om zijn aandacht volledig te wijden aan Myskery. Ford Misker is in 2024 overigens 90 jaar BOVAG-lid!
Het museum is geopend op afspraak. Alle informatie is te vinden op de website van het museum.
Ga naar de website van MyskeryHet gaat meer om het verhaal achter de auto, dan om de auto zelf. Dát is het motto van het Carel Wüst Museum in Oud-Beijerland. En die verhalen worden dan ook verteld, onder meer via sprekende teksten op wanden nabij de tentoongestelde auto’s.
Sinds de 19e eeuw is de familie Wüst actief in de mobiliteit. Eerst als wagenmakers en later werd de overstap naar gemotoriseerd vervoer gemaakt. De familie had aanvankelijk een universeel garagebedrijf en werd later Volkswagen-dealer en uiteindelijk naar Mercedes-Benz-dealer. Al in de jaren 90 van de vorige eeuw had Carel Wüst (1942-1999), samen met zijn broers Cees en Chris, de wens een automuseum op te richten. In 2012 maakten twee van zijn zoons, George en Marcel, werk van deze droom en openden het Carel Wüst Museum in de toenmalige Mercedes-Benz-vestiging in Dordrecht. Inmiddels is het museum in Oud-Beijerland gevestigd. Hier staan 38 klassiekers en youngtimers. In hetzelfde pand is ook Carel Wüst Classics gevestigd, waar klassieke auto’s te koop en te huur zijn.
Ga hier naar de site van Carel Wüst Museum