Met kamperen geniet je van vrijheid en comfort. Voordat het zover is, moet je over een aantal zaken nagedacht hebben. Welke? Dat lees je hier.
Of je auto een caravan mag trekken, hangt van verschillende factoren af. Het belangrijkste is het trekgewicht van de auto, dit wordt door de fabrikant bepaald en je vindt dit terug op je kentekenbewijs. Daarnaast is de toegestane kogeldruk een belangrijke factor. Deze geeft aan hoeveel neerwaartse druk op je trekhaak mag worden uitgeoefend. Je kunt de maximale kogeldruk in je instructieboekje of op het metalen plaatje bij je trekhaak vinden. En natuurlijk speelt het gewicht van de caravan ook een grote rol.
Lees ook: Hoe kies je de juiste caravantrekker?
Overweeg je om een tweedehands kampeermiddel zoals een caravan, camper of een vouwwagen te kopen? En wil je veilig op weg, waarbij je zeker weet dat er niets aan mankeert? Koop ’m dan bij een erkend BOVAG-kampeerbedrijf. Zij zijn experts en zoeken naar eventuele verborgen gebreken en lossen deze op. Je krijgt een aankoopgarantie en daarmee ga je zeker op pad. Ga je voor het eerst kamperen? Dan geeft jouw BOVAG-kampeerbedrijf je graag vrijblijvend advies en uitleg over de verschillende mogelijkheden.
Je auto goed beladen is vaak een kwestie van gezond verstand gebruiken. Probeer de zware spullen zoveel mogelijk onderin de auto te leggen. Zo schieten deze niet naar voren, wanneer je hard moet remmen. Datzelfde geldt voor de achterbank en de hoedenplank, leg daar geen spullen op. Maak gebruik van sporttassen, die kunnen namelijk makkelijker vervormen. En ja, vaak wil je meer meenemen dan mogelijk is. Maak dan keuzes, niet alles hoeft mee. Zo kun je onderweg kleding wassen, een keer extra de vaat doen of een kleinere barbecue meenemen. En past alles echt niet in je auto? Gebruik dan een dakkoffer, maar belaadt deze niet te zwaar.
Om een caravan of een vouwwagen vooruit te trekken, heb je een trekhaak aan je auto nodig. Heel logisch. Maar heb je nog geen trekhaak? Dan kun je kiezen uit een vaste of een afkoppelbare variant. De laatste heeft als voordeel dat deze niet in de weg zit en sommige mensen vinden het mooier staan. Het laten monteren van een trekhaak is heel betaalbaar. En om bijvoorbeeld je parkeersensoren niet te laten piepen, is het verstandig om je boordcomputer tegelijkertijd hierop in te laten stellen.
In je caravan, vouwwagen of camper zitten twee stroomnetwerken: 12 Volt voor bijvoorbeeld de ingebouwde verlichting en USB-oplaadpunten en 230 Volt voor de stopcontacten. Bij de 230 Volt is de stroomcapaciteit op de camping meestal de beperkende factor. Een stroompaal levert vaak maximaal tien ampère. Sluit je apparaten zoals een waterkoker, oven en ventilator tegelijkertijd aan, dan knalt de zekering van de stroompaal er waarschijnlijk uit. Wil je toch meerdere apparaten tegelijkertijd aansluiten? Maak dan gebruik van elektrische apparaten met een lager vermogen. Deze vind je in de kampeershop van veel BOVAG-kampeerbedrijven. Hier vind je ook steeds meer apparaten op een accu, da’s wel zo handig.
Wil je met een veilig en gerust gevoel gaan kamperen? Sluit dan een verzekering af. Daarmee ben je gedekt voor schade aan je camper, caravan of vouwwagen en wordt het administratieve gedeelte bij de afwikkeling voor je uit handen genomen. Bovendien kunnen de meeste BOVAG-kampeerbedrijven de schade voor je herstellen of vervangend vervoer voor je regelen. Bij BOVAG-kampeerbedrijven krijg je bovendien zes maanden garantie op de reparatie, bij verzekerde schade zelfs vier jaar.
Hou je kampeermiddel in goede conditie. Laat op tijd banden vervangen en breng je kampeermiddel in elk geval eens in de twee jaar naar de BOVAG-kampeervakman voor onderhoud. De BOVAG Onderhoudsbeurt is de meest uitgebreide onderhoudsbeurt voor je camper of caravan, hierbij wordt deze op maar liefst 60 punten nagekeken. Op deze manier voldoet je caravan of camper aan alle wettelijke eisen en aan strenge comfort- en kwaliteitseisen. Heb je een vouwwagen? Daarvoor is de BOVAG Onderhoudsbeurt Vouwwagen, waarbij het complete onderstel tot in de puntjes nagekeken en onderhouden wordt.
Rijden met een caravan of vouwwagen is vrijwel hetzelfde als met alleen een auto, maar er zijn een paar zaken waar je extra aandacht voor moet hebben. Omdat de massa groter is en je met meer lengte rijdt, is het belangrijker om verder vooruit te kijken dan je gewend bent. Zo kun je beter anticiperen op ander verkeer. Hou daarnaast rekening met een iets langere remweg, bijvoorbeeld als er stoplichten aankomen of wanneer je een file nadert. Optrekken met een caravan of vouwwagen gaat ook iets langzamer. De bochten? Die neem je gewoon ietsje ruimer. Heb je nog geen of weinig ervaring? Oefen dan eerst met het rijden, voordat je op vakantie gaat.
Na die heerlijke kampeervakantie kan je caravan, vouwwagen of camper in winterslaap. Vouwwagenkampeerders hebben ‘t makkelijk: als het tentdoek droog is, zitten de meeste werkzaamheden er alweer op. En met een speciale kantelbeugel kan hij zelfs op z’n kant in je eigen garage. Heb je een caravan of camper? Dan kun je voor de winterstalling op zoek naar een stalling in een boerenschuur of een ongebruikte tuinkas. Er komen ook steeds meer professionele stallingsbedrijven, die soms gecombineerd zijn met een officiële BOVAG-werkplaats voor onderhoud en reparaties en waar je ook terecht kunt voor bijvoorbeeld het inbouwen of laten monteren van accessoires.
Wil je met een droomcamper, vouwwagen of caravan op pad? Ga dan eerst langs een BOVAG-kampeerbedrijf. Of het nu gaat om een gloednieuwe, een occasion of een huurvariant, BOVAG is dé plek om je vakantie goed te beginnen. Wil je advies, een verzekering afsluiten, ben je op zoek naar kampeeraccessoires of twijfel je over het juiste gebruik van jouw kampeermiddel? Kom dan langs bij een BOVAG-kampeerbedrijf.