Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Fiets van de zaak: welke mogelijkheden heb je als werkgever?

Fiets van de zaak: welke mogelijkheden heb je als werkgever?

Nederland is een uniek fietsland. Alle Nederlanders samen bezitten zo’n 23 miljoen fietsen. Fietsen is dan ook gezond voor je, het is één van de veiligste vormen van vervoer en vaak ben je met een fiets sneller op de plek van je bestemming. Bovendien ontdekken steeds meer Nederlanders de fiets als het ideale vervoersmiddel om naar hun werk te gaan. Want om te gaan werken hoeven maar liefst vier op de tien Nederlanders hun woonplaats niet uit.

Met de fiets naar het werk

Fietsen naar het werk is goed voor de gezondheid van werknemers, bespaart dure parkeerplekken en een fiets van de zaak is een goede en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Vooral door het gemak van de elektrische fiets beschikken fietsers over een grotere actieradius en meer comfort. Fietsen is bovendien veilig: maar liefst één op de drie werknemers zegt in de nabije toekomst anders naar het werk te willen reizen, waarbij een combinatie van vervoersmiddelen ook mogelijk is. En het leuke is dat fietsen relatief goedkoop is. Van alle mobiliteitsmiddelen heeft het de laagste kosten per afgelegde kilometer.

Welke mogelijkheden heb je als werkgever bij een fiets van de zaak?

Een actief fietsbeleid getuigt van goed werkgeverschap, waarbij je als werkgever verschillende mogelijkheden hebt om werknemers (of jezelf) een fiets aan te bieden. Door de vereenvoudigde fiscale maatregelen, die sinds begin 2020 van kracht zijn, is een leasefiets een aantrekkelijke optie. En als werkgever heb je nog meer opties met daarbinnen verschillende keuzemogelijkheden, waardoor je altijd een passend en geschikt aanbod kan doen om werknemers vaker met de fiets naar het werk te laten gaan.

Een fiets ter beschikking stellen aan werknemers 

Als werkgever kun je een fiets ter beschikking stellen aan werknemers. Bij een werknemer wordt dan 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen opgeteld, als bijtelling voor het privégebruik. Wil je als werkgever een fiets ter beschikking stellen, maar geen kosten daaraan hebben? Dan kun je ervoor kiezen om het maandelijkse leasebedrag in te laten houden op het brutoloon van de werknemer. Die heeft hierdoor een fiscaal voordeel ten opzichte van het betalen uit het nettoloon. Overigens blijf je als werkgever eigenaar van de fiets.

  • Fiets blijft eigendom van de werkgever
  • Onderhoud, verzekering en reparaties zijn voor werkgever
  • Fiscaal aantrekkelijk voor werknemer bij inhouding brutoloon
  • Reiskostenvergoeding vervalt op de dagen dat de fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer
  • Werknemer kan tegen laag, vast percentage bijtelling ook privé op een fiets rijden
  • Werknemer hoeft geen investering te doen
  • Werkgever faciliteert mobiliteit in combinatie met gezondheid

Als werkgever een fiets vergoeden of verstrekken

Hierbij kun je ervoor kiezen om als werkgever zelf een fiets van de zaak te kopen voor een werknemer of kan bruto uitruil plaatsvinden. Bij het laatste betaalt de werknemer de fiets terug via het brutoloon. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Als werkgever kun je namelijk via de vrije ruimte van de werkkostenregeling vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers geven, zonder dat deze worden belast. Die is normaal 1,7% tot een totaalbedrag van € 400.000 en dit percentage is in 2020 tijdelijk verhoogd naar maar liefst 3%.

  • Profijt van fiscaal voordeel
  • Weinig administratieve lasten voor werkgever
  • Maximaal bedrag vrije ruimte mag niet overschreden worden
  • Werknemer betaalt bijkomende kosten voor onderhoud en verzekering
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Geen invloed op de reiskostenvergoeding

Een werknemer een renteloze lening geven

Door een renteloze lening als werkgever te geven, kan een werknemer een fiets kopen. Deze mogelijkheid lijkt het meest op de oude fiets van de zaak regeling. Het rentevoordeel heeft geen invloed op de vrije ruimte; bij het terugbetalen komt de volledige lening ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Omdat de lening wordt terugbetaald uit het nettoloon, heeft een werknemer niet het fiscale voordeel. Het voordeel voor de werknemer is dat deze een fiets kan kopen, zonder het aanschafbedrag in één keer neer te hoeven leggen. Wanneer je als werkgever een bijdrage wilt leveren aan deze fiets, dan kun je een werknemer een onbelaste reiskostenvergoeding geven voor woon-werkverkeer. Deze vergoeding kan vervolgens gebruikt worden om de renteloze lening voor de fiets af te lossen.

  • Werknemer hoeft aanschafprijs niet in één keer uit te geven
  • Fiscaal niet interessant voor werknemer
  • Aflossing kan via reiskostenvergoeding
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Werknemer betaalt de bijkomende kosten voor onderhoud en verzekering
  • Afspraken maken bij voortijdig beëindigen dienstverband


Of je als werkgever een fiets van de zaak ter beschikking wilt stellen, een leasefiets aanbiedt, een vergoeding of een verstrekking geeft of met een renteloze lening een fiets van de zaak aan laat schaffen: de mogelijkheden om een werknemer financieel vriendelijk met de fiets naar het werk te laten gaan worden steeds uitgebreider.

Het leuke van deze regelingen is dat het aanbod van e-bikes tegelijkertijd ook nog steeds groeit. De techniek wordt steeds geavanceerder, waardoor bijvoorbeeld de actieradius stijgt. Bovendien is er keuze uit verschillende soorten aandrijvingen en worden e-bikes in iedere prijsklasse aangeboden.

Soms wordt het gebruik van een elektrische fiets gecombineerd met andere vervoersvormen, zoals een e-vouwfiets met een auto die aan de rand van de stad wordt gezet. Of speed-pedelecs, die ideaal zijn om langere afstanden snel en comfortabel af te leggen. Kortom: zowel in het aanbod van regelingen als bij keuze van een ideale fiets zijn er legio mogelijkheden.

Meer over de elektrische fiets >

Fiets van de zaak via een BOVAG-fietsbedrijf

Overweeg je om als werkgever een fiets van de zaak aan te bieden? Bezoek dan een BOVAG-fietsbedrijf. Zij bieden de zekerheid en de kwaliteit van een vakman, die bovendien vaak om de hoek zit. Bij een BOVAG-fietsbedrijf kunnen ze je uitleg geven over het kopen of leasen van een fiets van de zaak. Werknemers adviseren zij vakkundig bij de aanschaf van een fiets die past bij hun gebruik en specifieke wensen. Bovendien zorgen gekwalificeerde monteurs voor het onderhoud en de reparaties aan de fiets.

BOVAG fietsbedrijf

Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.