Het gevoel van vrijheid dat je op een motor ervaart is onbeschrijfelijk. Maar om veilig motor te kunnen rijden moet je in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Wat moet je weten voordat je hiervoor je eerste motorrijles gaat volgen? Wat kun je verwachten en hoe bereid je je hierop voor? Je leest het in dit artikel.
Welk motorrijbewijs je mag halen is afhankelijk van je leeftijd.
Ben je 17 jaar of ouder? Dan mag je al het theorie-examen doen.
Vanaf 18 jaar mag je de twee praktijkexamens, voertuigbeheersing en verkeersdeelneming doen voor het rijbewijs A1. Met een A1-rijbewijs mag je een motorfiets rijden met maximaal 125 cc motorinhoud en maximaal 11 kW aan vermogen.
Ben je 20 jaar of ouder? Dan mag je ook een A2-rijbewijs halen. Heb je al A1 en wil je A2 halen, dan hoef je alleen een extra praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Een A2-motor heeft maximaal 35 kw vermogen.
De minimumleeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Motorrijders die het A-rijbewijs halen voor hun 24ste, krijgen de aantekening 'code 80' op hun rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden. Twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als de motorrijder 24 wordt vervalt de 'code 80’.