Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Je eerste motorrijles?

Je eerste motorrijles?

Het gevoel van vrijheid dat je op een motor ervaart is onbeschrijfelijk. Maar om veilig motor te kunnen rijden moet je in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Wat moet je weten voordat je hiervoor je eerste motorrijles gaat volgen? Wat kun je verwachten en hoe bereid je je hierop voor? Je leest het in dit artikel.

Man op lesmotor met instructeur

Examen

Om jouw motorrijbewijs te halen moet je twee praktijkexamens afleggen.

  1. Het examen voertuigbeheersing (AVB)
  2. Het examen verkeersdeelneming (AVD)

Aan de motorrijlessen op de openbare weg mag je pas beginnen als je het examen AVB hebt behaald.

Motorkleding en een goede helm

Om veilig motor te kunnen rijden wordt het dragen van speciale kleding aangeraden en is een helm verplicht. Meestal krijg van de motorrijschool motorkleding, een helm en handschoenen te leen. Vraag dat vooraf voor de zekerheid na. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alvast zelf motorkleding of een helm te kopen. Verwacht je vaak te gaan motorrijden? Investeer dan in kwalitatieve en veilige kleding en een goede helm. Deze moet goed passen, want zelfs bij een lichte val kun je met je hoofd slecht terechtkomen.

Motorhelmen

Beginnen met motorrijden

Type motor
Bij motorrijlessen gebruik je vrijwel altijd dezelfde lesmotor. Dit is een motor met een goede wegligging, waarmee je als beginnende motorrijder een foutje kunt permitteren. Om de motor en jou te beschermen heeft deze valbeugels. Sommige leerlingen vinden het prettig om een soortgelijke motor aan te schaffen na het behalen van het rijbewijs.

Afgesloten oefenterrein
De eerste rijles vindt meestal plaats op een speciaal oefenterrein, waar een rijschool beschikking over heeft. Na een korte uitleg begin je met de voertuigbeheersing, ofwel de basisvaardigheid van het motorrijden. Om straks veilig te kunnen motorrijden leer je de basisbediening zoals: schakelen, remmen, kijktechniek, stuurtechniek en zithouding. Daarnaast leer je twaalf bijzondere verrichtingen die worden uitgezet met behulp van pionnen.

De eerste oefening
Om goed te zitten op de motor moeten je knieën goed aangesloten zitten op de tank. Je stuurt namelijk ook met je knieën mee in de bocht. Je voelt met je zitbotjes dat je contact hebt met de motor. Je moet daar ook kracht op zetten. Nadat je een goede zit op de motor hebt, begin je met een eenvoudige oefening met de koppeling en de gashendel. Daar moet je namelijk gevoel in krijgen.

Daarna oefen je met balans, waarbij je stapvoets met de motor mag rijden. Zo voel je hoe de motor in balans is. Het is belangrijk om al vanaf de eerste les regie te krijgen over de motor. Daarbij moet je meteen bewust worden van het vermogen dat je tussen je benen hebt zitten. En je moet goed leren hoe je dat in bedwang kan houden.

Duur van de eerste motorrijles
Vaak duurt een motorrijles zo’n twee uur. Deze tijd wordt afgewisseld tussen uitleg, oefeningen en korte pauzes. Dan kun je het geleerde even laten bezinken.

Waarom is motorrijden anders dan autorijden?

  • Bij motorrijden moet je je aandacht continu erbij houden
  • Met een bocht moet je met je lichaam meesturen
  • Je moet er rekening mee houden dat je kwetsbaarder bent
  • Je moet meer afstand houden
  • Je moet drukke situaties zien te vermijden
  • Met de motor moet je constant in connectie staan

Vanaf welke leeftijd mag je het motorrijbewijs halen?

Welk motorrijbewijs je mag halen is afhankelijk van je leeftijd.

1.

Ben je 17 jaar of ouder? Dan mag je al het theorie-examen doen.

2.

Vanaf 18 jaar mag je de twee praktijkexamens, voertuigbeheersing en verkeersdeelneming doen voor het rijbewijs A1. Met een A1-rijbewijs mag je een motorfiets rijden met maximaal 125 cc motorinhoud en maximaal 11 kW aan vermogen.

3.

Ben je 20 jaar of ouder? Dan mag je ook een A2-rijbewijs halen. Heb je al A1 en wil je A2 halen, dan hoef je alleen een extra praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Een A2-motor heeft maximaal 35 kw vermogen.

4.

De minimumleeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Motorrijders die het A-rijbewijs halen voor hun 24ste, krijgen de aantekening 'code 80' op hun rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden. Twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als de motorrijder 24 wordt vervalt de 'code 80’.

Wat gaat vaak mis bij eerste rijles motor?

Je zou denken dat je snel valt bij een eerste motorrijles, maar dat is niet zo. Wat het meeste voorkomt is dat mensen het toch wel eng vinden. Sommigen beseffen zich ineens dat er veel vermogen onder hun benen zit, zodat ze onzeker worden. Als je stagneert en niet verder kan leren, dan zal een goede instructeur je meer tijd en geduld geven.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.