- Maak een rekensommetje: Bereken je actieradius en bepaal aan de hand daarvan je pauzes en laadstops. Het verbruik van je elektrische auto is met een kampeermiddel al gauw 1,5 tot 2 keer zo hoog. Weetje: veel auto’s denken qua route en laadmomenten met je mee via de navigatieapp.
- Stippel je route uit: De locaties van je laadstations zijn minstens zo belangrijk als je eindbestemming. Let bij het plannen van je route dus niet alleen op de afstand tussen de laadstations, maar kies de stations ook op basis van de plek en de omgeving. Je bent op vakantie, dus maak zo’n laadstop zo leuk mogelijk. Tip: vermijd in het hoogseizoen de zaterdag en zondag.
- Laadpassen: Zorg voor meerdere laadpassen, want in het buitenland wordt met wisselende passen gewerkt. In sommige gevallen kan je ook met pin of creditcard betalen of met specifieke apps.
- Pak licht: Hoe zwaarder je bent, hoe lager de actieradius van je trekauto. Pak dus bewust! Tips nodig? Lees meer.
- Klaar voor de start? Vertrek met een volle batterij van huis én zorg dat de banden van zowel je auto als je kampeermiddel goed op spanning zijn.
- Rij zuinig: Maak gebruik van regeneratief remmen (vooral in de bergen) en rij gewoon rustig, bijvoorbeeld met een constante snelheid van rond de 100km/u (voor zover dat ter plekke is toegestaan). Let op: temperatuur- en hoogteverschillen hebben invloed op je actieradius en ook het gebruik van airco of verwarming onderweg vraagt veel energie.
- Laden: Wacht niet te lang met laden, we adviseren om bij 30% acculading een laadpaal op te zoeken. Zorg dat je altijd voldoende actieradius hebt om een alternatieve laadplek te zoeken. Check of je pauzeplek meer dan één laadstation heeft, want dan is de kans kleiner dat je lang moet wachten. Om je auto te laden moet je in de meeste gevallen je kampeermiddel afkoppelen, omdat de plek niet groot genoeg is voor beiden.
- Laden op de camping: Kies een camping met laadfaciliteiten en reserveer desnoods een laadpaal. Het opladen van je auto via de stroompaal op je standplaats wordt steeds vaker expliciet verboden door campingbeheerders. Bovendien duurt het opladen dan ook erg lang.
- Kabels, kabels, kabels: Zorg dat je alle type kabels en reserve kabels bij je hebt. Neem ook een 230V/Type 3-laadkabel mee, zodat je als het moet op een normaal stopcontact kunt laden.
- Rijbewijs: Om een caravan of vouwwagen te trekken volstaat in de meeste gevallen het gewone B-rijbewijs. Elektrische auto’s zijn doorgaans veel zwaarder dan conventionele brandstofmodellen, waardoor de combinatie met een caravan zwaarder dan 3.500 kg kan worden. In dat geval heb je een BE-rijbewijs nodig. Check voor de zekerheid de papieren van zowel je auto als caravan. Klik hier voor handige checklist.
Download hier de flyer met 10 tips